Začal sa 17. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov

14.10.2009 Poprad

Poprad 14. októbra (TASR) - Prvými snímkami odštartoval dnes v Poprade 17. ročník Medzinárodného festivalu horských filmov. Tradičné podujatie potrvá do nedele.
Predvýberová komisia si pozrela 98 snímok z 18 krajín, z ktorých sa do súťaže prepracovalo 31. Ako uviedla Mária Hámorová, riaditeľka festivalu, ide o 26 zahraničných a päť slovenských filmov. Diváci si ich môžu pozrieť počas piatich dní v Dome kultúry a vo veľkej zasadačke Mestského úradu (MsÚ) v Poprade a v kine Iskra v Kežmarku.
Porota v zložení Michael Dillon (Austrália), Jerzy Porebski (Poľsko) a Steve Lichtag (Česká republika) po zhliadnutí všetkých filmov vyberie víťaza a udelí aj iné ocenenia. Slávnostné odovzdávanie cien sa bude konať v nedeľu (18.10. ) o 17. h vo veľkej zasadačke na MsÚ v Poprade.
Súčasťou horských filmov sú aj sprievodné podujatia. Tradičný je Boreal Cup, Slovenský pohár v športovom lezení, v areáli MsÚ sa uskutoční aj fotovýstava Himaláje 84 - Sagharmata od Vlada Launera.
Vo veľkej zasadačke sa budú konať aj besedy s hosťami festivalu. V piatok (16.10. ) to bude beseda s Danim Andradom zo Španielska, jedným z najlepších skalných lezcov na svete a v sobotu (17.10. ) s Rudolfom Švaříčkom, českým cestovateľom a dobrodruhom. Zaujímavá bude aj beseda so slovenskými horolezcami, ktorí pred 25 rokmi vystúpili na Mount Everest. Na programe je v piatok (16.10. ) o 21. h.
 

Vyberte región